Workshops

Aanbod

We rijden door het hele land om scholen en organisaties te inspireren en startklaar te maken om te werken met Onderzoekend en Ontwerpend leren of specifiek met de toolkit KleuterLab. Ben je nog niet in het bezit van de toolkit en wil je enkel inspiratie over onderzoekend en ontwerpend leren met kleuters? Geen probleem. Ook dat doen we graag!

Wil je als individu je verdiepen in KleuterLab?
Houdt dan onze Facebookpagina in de gaten voor open workshops in 2018!

Onze workshops:

Onderstaand aanbod en prijzen zijn gebaseerd op groepen tot maximaal 25 personen. Is je groep groter of heb je specifieke wensen? Neem dan voor aanbod en prijs op maat contact met ons op via de mail!


  Basis
workshop
Onderzoekend, Ontwerpend en Ontdekkend Leren met kleuters (1 uur)

Spel, avontuur, contextleren…we onderstrepen allemaal het belang hiervan. Onderzoekend leren is een prachtig middel om kinderen uit te dagen, te laten ontdekken, te leren van vallen en opstaan en op eigen tempo te laten ontwikkelen.

Maar hoe creëer je zelf makkelijk een onderwijssituatie waarin dit nagenoeg vanzelfsprekend plaatsvindt? En nog belangrijker? Hoe ziet jouw rol als leerkracht eruit? Tijdens  deze workshop krijgen jullie uitleg over de principes van ontdekkend, onderzoekend en ontwerpend leren. Je ontvangt praktische tips en gaat aan de slag met jullie eigen onderzoek.

Kosten: € 250,00 exclusief reiskosten (€ 0,40 per km) en btw

 

  Interactieve workshop
Onderzoekend en Ontwerpend Leren met kleuters (1,5 uur)

Deze workshop biedt naast de basisinformatie over onderzoekend en ontwerpend leren met kleuters ruimte voor verdiepingsvragen en oefening. Jullie gaan zelf aan de slag met onderzoek en het stellen van activerende Diepere Denkvragen die aansluiten bij de fasen van onderzoek. Zodat straks niet jij aan het werk gaat, maar het kind!
Van consumeren naar activeren…!

Kosten: € 325,00 exclusief reiskosten (€ 0,40 per km) en btw 

 

Onze training:

Zijn jullie bezig of startende met onderzoekend en ontwerpend leren op school? Ervaren jullie dat de ‘reguliere’ aanpak bij kleuters niet goed aanslaat? Dan is onze training iets voor jullie!

Onderzoekend en ontwerpend leren (OOL) vraagt bij de kleuters om een andere aanpak dan bij oudere kinderen. In onze training (3 dagdelen) gaan we in op de basisprincipes van OOL. We verdiepen ons in de breinontwikkeling van het jonge kind en verkennen wat aansluit bij de kinderen in je groep: van ontdekken naar onderzoeken!

Je maakt kennis met verschillende manieren om onderzoek en ontwerp te introduceren bij kleuters, zodat kinderen gemotiveerd raken om zelf aan de slag te gaan met eigen vragen en ontwerpen: Van consumeren naar activeren!

Deze training biedt niet alleen nieuwe kennis en vaardigheden. Het geeft de mogelijkheid om jullie onderwijs met een frisse blik te aanschouwen en aan te pakken. Dit traject begeleiden onze trainers vanuit hun ervaring en ambitie om kleuters meer spelenderwijs uit te dagen, te laten ervaren en leren middels onderzoek en ontwerp. Tevens pakken we de overgang naar groep 3 mee, zodat het spel ook daar voortgang krijgt!

  Training KleuterLab

Deze teamtraining bestaat uit:

 • een fantastisch verandertraject!
 • 3 dagdelen van 3 uur
 • 2 modules per trainingsdagdeel (zie hieronder)
 • 1 bezoek met de opdrachtgever om de voortgang en wensen door te nemen
 • 1 coachingssessie, waarin we jullie ontwikkelteam een boost geven, zodat jullie deze aanpak zelf voortgang kunnen geven
 • een volledig schooljaar bieden we jullie een hulplijn met de trainer, zodat alle praktische vragen ten alle tijden (behalve ’s nachts) gesteld kunnen worden.
 • gratis de toolkit Kleuterlab
 • gratis overige en unieke ondersteunende materialen van KleuterLab

Dagdeeltraining – MODULE 1 (3 uur)

 • Basiskennis Onderzoekend en Ontwerpend leren
 • Van ervaren en ontdekken naar spelenderwijs onderzoek en ontwerp
 • Breinontwikkeling van het jonge kind
 • Spelenderwijs uitdagen & taxonomie van Bloom

Dagdeel training MODULE 2 (3 uur):

 • Leerkrachtrol tijdens onderzoekend en ontwerpend leren
 • Stimuleren creatief denken en probleemoplossend vermogen
 • Stellen van Diepere Denkvragen
 • Fouten maken moet!

Dagdeel training MODULE 3: (3 uur)

 • Inzoomen op fasen van onderzoek en ontwerp
 • Begeleiden van eigen leer- en onderzoeksvragen
 • De organisatie van onderzoek: binnen én buiten je lokaal
 • De overgang naar groep 3!

Kosten: € 3250,00 exclusief reiskosten (€ 0,40 per km) en btw
Deze prijs is gebaseerd op een groepsgrootte van maximaal 10 deelnemers.
Bij specifieke wensen of een groter team, neem contact op voor een aangepaste offerte:

info@kleuter-lab.nl

 

Beeldcoaching

Individuele trajecten en cinemasessies met groepen

Videobeelden zijn een krachtig middel om patronen te herkennen. Veelal leiden ze tot reflectie en interventies. Middels korte videobeelden die wij opnemen in je eigen groep wordt gekeken naar de betrokkenheid van een groep of individueel kind. Jullie ontwikkelvragen staan hierbij centraal.

Beeldcoaching kan ingezet worden voor persoonlijke ontwikkeling.

Daarnaast is er een mogelijkheid tot cinemasessies, waarbij beelden groepsgewijs bekeken worden aan de hand van jullie ontwikkelthema.

Kosten: prijs op aanvraag